Details
Name
Bestevâerstraat, Amsterdam
Number of images: 16
IntroductionHoe ze dat maakten! Vlechtwerk van baksteen!
AddressBestevâerstraat 61-163, 173-213, Bestevâerstraat 68-118, 134-196, Coppelstockstraat 51-57, 52-58, Bloys van Treslongstraat 53-61, 58-64, De Rijpstraat 126-140, 133-141, Karel Doormanstraat 141-145, Jan van Galenstraat 112-116
Postal code(s)1056
PlaceAmsterdam
CountryNederland
Creator J. Roodenburgh (Architect)
Production date1924 - 1925
Current conditionDeels of volledig gerenoveerd
Current ownerMeerdere particuliere eigenaren
Original usageEtagewoningen / winkels
Object typeGeen beschermde status, Blok
BackgroundDe etagewoningen met drie verdiepingen in de Bestevâerstraat werden in de jaren 1924 en 1925 grotendeels en bijna integraal ontworpen door Daan Roodenburgh. Het gaat om zeer lange gevels die aan de oneven zijde slechts door de Rijpstraat worden onderbroken. Aan de even zijde liggen wel meerdere zijstraten. Op de kruising met de De Rijpstraat is een plein gecreëerd met aan drie zijden bebouwing van Roodenburgh en aan één zijde bebouwing van Kruyswijk. Het deel van de Bestevâerstraat na de De Rijpstraat richting Karel Doormanstraat heeft een lichte kromming. Het wordt aan de oneven zijde opmerkelijk genoeg onderbroken door een pand naar ontwerp van Franswa.
DescriptionKarakteristieke elementen die we bij andere blokken van Roodenburgh tegenkomen, bijvoorbeeld aan de portieken van de Vespuccistraat en de Vasco Da Gamastraat, zijn hier niet te vinden en als zodanig zijn de gevels niet meteen als Roodenburgh herkenbaar. De gevels zijn gebouwd met kenmerken van de verstrakte Amsterdamse School. Hoewel de hoofdopzet sober en rechtlijnig overkomt, zijn de baksteendetails van een grote zorgvuldigheid en verfijning. Vooral het ragfijne vlechtwerk van het verticale metselwerk ter plaatse van de portieken dwingt bewondering af. Het mooiste metselwerk is te vinden in de trappenhuizen in de hoeken van de De Rijpstraat. Bij de voordeuren zien we stoere granieten stootborden in aparte vorm.
InteriorFoto's op funda laten standaard etagewoningen uit de twintiger jaren zien, zonder specifieke kenmerken.
Recent developmentsDe meeste panden zijn in het kader van het Beter Verbeteren Project gerenoveerd, ook al hebben zij verschillende eigenaren. Het deel Bestevâerstraat 80-90 hoek Bloys van Treslongstraat 56-64 bijvoorbeeld werd in opdracht van Zomers Buiten gerenoveerd. Daar waar niet is gerenoveerd - een enkel geïsoleerd deel - is de voorheen desolate toestand van de gevels en de portieken nog goed af te lezen. De bij een eerdere renovatie aangebrachte aluminium ramen werden vervangen door houten kozijnen met de oorspronkelijke detaillering. De meest ingrijpende verbetering betrof het herstel en opnieuw voegen van het metselwerk, en het opnieuw opmetselen van de borstwering van de voorgevel volgens het oorspronkelijke blokpatroon met sierstenen. Daarvoor moest het eerder en onoordeelkundig aangebrachte dakoverstek worden gesloopt.
Bij een bezoek viel mij op dat duiven voortdurend proberen de nissen van de portieken te veroveren en met netjes en andere maatregelen op afstand gehouden moeten worden.
Bij een bezoek viel mij op dat duiven voortdurend proberen de nissen van de portieken te veroveren en met netjes en andere maatregelen op afstand gehouden moeten worden.
Sources
M. van Haaren ea, Het beste verbeterboek (Bussum, 2008).
G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).
Submitted by Gert-Jan Lobbes
Professional or personal relationIk zag het complex afgebeeld in Het beste verbeterboek en besloot te gaan kijken. Een saaie doorsnee Amsterdamse straat blijkt tot leven te komen door mooi gerestaureerd metselwerk. Het contrast tussen de gerenoveerde en niet gerenoveerde delen is schokkend.
Related objects