Details
Naam
Vasco Da Gamastraat-Balboastraat-Baffinstraat
Aantal afbeeldingen: 17
IntroductieEén van de minder bekende projecten van Roodenburgh. Vrij sober met imposante details, met name de imposante hoek Cabotstraat-Vasco Da Gamastraat.
AdresVasco Da Gamastraat 41-65
Postcode(s)1057 VJ
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger J. Roodenburgh (Architect)
Datum1926 - 1927
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverHeere van der Schaar
Huidige eigenaarMeerdere particuliere eigenaren
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / winkels
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectGeen beschermde status, Blok
AchtergrondDit blok, dat zich uitstrekt over de Vasco Da Gamastraat, Balboastraat en dan de hoek van de Baffinstraat in gaat, maakt deel uit van het Plan West. De grond was eigendom van de particuliere ondernemer H. van der Schaar, die dit z.g. 6.000 woningenplan in z'n geheel bouwde. De gemeentelijk regie was groot: voor alle straten en pleinen waren er strakke silhouetplannen, die bepalend waren voor symmetrie en voor het karakter van de straat of het plein. Een keurslijf voor de architecten, die toch daarbinnen hun vindingrijkheid en vormentaal wisten te vinden.
BeschrijvingVlak na de hoek met de Cabotstraat, rechts van de voormalige Bethelkerk, verheft zich als een vesting de grotendeels blinde muur met erkerachtige opbouw die de grens van het blok markeert. Het blok loopt van hier uit door in een enigszins saaie gevel over de lengte van de Vasco Da Gamastraat. De baksteen is donkerbruin en dieprood. Ter hoogte van de hoek met de Balboastraat komt de gevel weer tot leven. Er is sprake van een ronding bestaande uit vijf vlakken met een kozijn dat ook in vijf vlakken de hoek om gaat. Het is ook hier dat het pannendak plaats maakt voor een hoge verticale opbouw, weer grotendeels alleen maar muur, die reikt tot aan de dakrand. Een vergelijkbare opbouw en dakrand zien we terug op Roodenburghs blok aan de Sloterkade. Een klein raam met een natuurstenen console dat er meer voor de sier lijkt te zitten en weinig praktisch nut lijkt te hebben, fungeert als een soort uitkijkpost. Deze elementen keren ook terug op de andere hoek, die met de Baffinstraat. Op veel plaatsen in het blok bevinden zich de voor Roodenburgh karakteristieke vijfhoekige portalen waarin de voordeuren zich bevinden. Deze portalen zien we onder meer ook aan het Surinameplein (poort Hoofdweg) en in de Vespuccistraat.
InterieurDe buitenkant is al redelijk sober. Het kan niet anders dan dat de binnenkant uiterst sober is.
Recente ontwikkelingenHet is aan het blok te zien dat de tijd er niet onopgemerkt aan voorbij is gegaan. In de loop der jaren zijn op meerdere plaatsen reparaties aan de muren verricht, waarbij andere kleuren baksteen zijn gebruikt. Hele stukken muur lijken opnieuw te zijn opgemetseld.
Bronnen
G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Gerelateerde objecten