Details
Naam
Hoek Beethovenstraat - Gerrit van der Veenstraat, Amsterdam














Aantal afbeeldingen: 14
IntroductieDiverse architecten creëerden een mooi ensemble in deze hoek van Amsterdam Oud-Zuid, waaronder Gerrit Jan Rutgers.
AdresGerrit van der Veenstraat 76-78, Beethovenstraat 34-40
Postcode(s)1077 EJ
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Gerrit Jan Rutgers (Architect)
Datum1930
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / winkels
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectBlok
AchtergrondDit blok op de hoek van de Beethovenstraat en de Gerrit van der Veenstraat (de vroegere Euterpestraat) is een weinig bekende schepping van architect Rutgers. Met zijn behoudende, haast klassieke uiterlijk sluit het naadloos aan op een blok van C.J. Blaauw in de Gerrit van der Veenstraat en op een blok van Kruyswijk dat zich uitstrekt over de Beethovenstraat en ook een gedeelte in de Jan van Eijckstraat heeft. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen architecten om een beeld te krijgen dat eenheid uitstraalt, ondanks verschillen in details.
BeschrijvingHet blok is gebouwd in roze baksteen en heeft vier bouwlagen onder een pannendak. In de Beethovenstraat zijn winkels op de begane grond gevestigd. In de Gerrit van der Veenstraat bevinden zich louter woningen. Het is een stijlvol maar ook tamelijk doorsnee blok met grote houten kozijnen, en een aantal erkers en balkons aan de straat. Het althans visueel hoogste deel is niet de hoek zelf, zoals bij het tegenoverliggende pand van Ten Bosch en Le Grand (waarvan de hoek ook hoger is), maar ligt iets ten noorden daarvan. Het gaat om een puntgevel met zolderramen en een hijsbalk. Langs de dakrand is een versiering van blokjes (bakstenen) aangebracht, eindigend in vijf betonnen blokjes met daarboven een versierd betonnen object als bekroning. De houten en glazen winkelpui met glas in lood (Beethovenstraat 38) oogt nog redelijk authentiek. Hetzelfde geldt voor de entree van Gerrit van der Veenstraat 78. De entree van nummer 76 met graniet en travertijn heeft een sjieke dertiger jaren uitstraling maar lijkt mij niet meteen bij het bouwen aangebracht gezien de afwijkende stijl.
Recente ontwikkelingenHet blok ziet er goed onderhouden uit en straalt eenheid uit, maar vermoedelijk is het in handen van verschillende eigenaren. Opvallend is namelijk dat het deel op de hoek doorlopend tot in de linkerzijde van de topgevel met een andere kleur voeg is gevoegd dan de rest van de topgevel, wat een lelijk effect geeft. Hopelijk worden de voegen door de invloed van het weer en verkeer donkerder. Het is niet het eerste gebouw uit deze periode waarvan de gevel door afwijkend voegwerk wordt ontsierd. Recent is dit bijvoorbeeld ook gebeurd bij het linker deel van het zuidelijke arcadegebouw van Kruyswijk aan de Vrijheidslaan.
Bronnen
G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandSamen met het er tegenover liggende hoekblok van Ten Bosch/Le Grand vormt dit blok een mooi en stijlvol ensemble aan de ingang van de Gerrit van der Veenstraat. Het verraste mij wel te ontdekken dat het een ontwerp van Rutgers is aangezien het weinig kenmerken van zijn ontwerpen draagt.
Gerelateerde objecten