Details
Naam
Gereformeerde kerk Renkum - exterieur
Aantal afbeeldingen: 17
IntroductieMet z'n 'stevige' vormen is deze kerk een onmiskenbare Reitsma.
AdresUtrechtseweg 93
Postcode(s)6871 DP
PlaatsRenkum
LandNederland
Vervaardiger Egbert Reitsma (Architect)
Q. Bakker (Kunstenaar)
Q. Bakker (Kunstenaar)
Datum1927 - 1928
Huidige staatDeels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
OpdrachtgeverGereformeerde Kerk
Huidige eigenaarGereformeerde kerk van Renkum & Heelsum
Oorspronkelijke functieKerk
Huidige functieKerk
Type objectGemeentelijk monument, Gebouw
AchtergrondDeze gereformeerde kerk aan de Utrechtseweg in Renkum werd op 8 augustus 1928 in gebruik genomen. De eerste steen was het jaar ervoor, op 2 december 1927, gelegd. Het gebouw diende als vervanging van een kerk uit 1889 aan de Molenweg. Ontwerpschetsen dateren al uit 1925 en werden gepubliceerd als bestemd voor een kerk in Oosterbeek. Deze schetsen waren veel gedurfder en sluiten veel meer aan op de expressieve Amsterdamse School dan het uiteindelijke resultaat.
Door oorlogsschade is het gebouw niet meer op alle plaatsen origineel en aan de achterzijden is een en ander bijgebouwd.
Door oorlogsschade is het gebouw niet meer op alle plaatsen origineel en aan de achterzijden is een en ander bijgebouwd.
BeschrijvingHet betreft een traditionele zaalkerk met fronttoren in licht expressionistische vormen die verwant zijn aan de Amsterdamse School - expressief op de geheel eigen wijze van Reitsma en daarmee verbonden met andere kerken van zijn hand, bijvoorbeeld in Kollum (1924), Appingedam (1926) en Andijk (1929). De kerk ligt iets terug van de Utrechtseweg met een pleintje er voor. De opbouw toont sterke geledingen met in- en uitspringende bouwvolumes, veelhoekige uitbouwen en schuin geplaatste steunberen. Dit alles wordt nog eens versterkt door het bijzondere metselwerk van de bij Reitsma zeer geliefde misbakselstenen (mondsteen). Het verhaal gaat dat als metselaars bezwaar maakten tegen het verwerken van deze stenen, Reitsma er niet voor terug schrok om zelf het metselwerk ter hand te nemen.
InterieurHet interieur wordt behandeld in een aparte bijdrage op Wendingen.
Bronnen
Kees van der Ploeg en Teo Krijgsman, Egbert Reitsma architect 1892-1976. Meester in baksteen (Uitgeverij Noordboek, 2014).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandOp een zonnige dag in maart 2017 fietste ik via Renkum naar Wageningen en bezocht daarbij deze kerk.
Gerelateerde objecten