Details
Naam
Burg. van Engelenweg 139-143, IJsselmuiden
Aantal afbeeldingen: 19
IntroductieDrie woningen, één geheel, maar onderling toch verschillend. Wie was de architect?
AdresBurgemeester van Engelenweg 139-143
Postcode(s)8265 PD
PlaatsIJsselmuiden
LandNederland
VervaardigerOnbekend (Architect)
Datum1935
Huidige staatDeels of volledig gerestaureerd
OpdrachtgeverOnbekend
Huidige eigenaarMeerdere particuliere eigenaren
Oorspronkelijke functieWoningen overig
Huidige functieWoningen overig
Type objectGemeentelijk monument, Blok
Monumentnummer0166/GM0020,0166/GM0021, 0166/GM0022
AchtergrondDit blok van drie woningen op de hoek van de Burgemeester van Engelenstraat en het Kerkepad is rond 1935 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, een stijl die je zelden tegenkomt in IJsselmuiden. Weliswaar ontwierp architect Berend Boeyinga, bekend van Amsterdamse School ontwerpen, in 1933 op een steenworp afstand een gereformeerde kerk, maar dat gebouw lijkt in niets meer op zijn vroegere uitbundige werken. Dus de architect van dit blokje woningen ging zijn eigen weg. Afgaand op de vormentaal, is hier vermoedelijk architect Henk Duytshoff aan het werk geweest. Het ontwerp doet namelijk sterk denken aan diens 'Eigen Woon' blokken in Kampen-Zuid, uit 1933. De website Tekampen dateert het blokje rond 1925, maar dat is vermoedelijk te vroeg.
BeschrijvingEen verzameling van Amsterdamse School-kenmerken: de zeer steile pannendaken, het bakstenen torentje links met trapeziumvormige raampjes boven bloembakjes, het gepotdekselde geveldeel met puntkozijn, ramen met glas-in-lood op de hoeken bij de voordeuren, in- en uitspringende geveldelen, daklijsten en luifels. Kozijnen en lijsten zijn van een bolle profilering voorzien. De gemetselde erfafscheiding met metalen buizen completeert het geheel.
InterieurDe tochtdeur in de hal van 143 heeft glas in lood, net als de oorspronkelijke schuifdeuren in de kamer en suite.
Recente ontwikkelingenTwee panden van het blok zijn uitstekend onderhouden, maar één pand behoeft onderhoud, met name aan het dak. De dakramen van de zolder van de middenwoning doorbreken helaas het effect van het pannendak. Van de kleuren van het lakwerk (wit en rood) is onbekend of het oorspronkelijk is. Het witte lakwerk van het gepotdekselde geveldeel rechts is vrijwel zeker niet oorspronkelijk, hoewel op een archieffoto uit de jaren zeventig is te zien dat het wit toen al aanwezig was. Je vraagt je af hoe het er uit zal zien met een andere kleur. Hopelijk duikt er een historische foto op.
Ingezonden door Tilly Schootstra-Tulp
Professionele of persoonlijke bandTilly Schootstra-Tulp 2016: Een prachtig robuust pand. Het platte dak met hoog oprijzende dakpannen maakt het woningen met veel inhoud; uniek in IJsselmuiden.
Gert-Jan Lobbes 2023: Informatie bijgewerkt en nieuwe foto's toegevoegd.
Gert-Jan Lobbes 2023: Informatie bijgewerkt en nieuwe foto's toegevoegd.
Gerelateerde objecten