Details
Naam
Scheldestraat-Geulstraat, Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 4
IntroductieAlleen de markante hoekopbouw herinnert nog aan de Amsterdamse School.
AdresScheldestraat 99-105, Geulstraat 20-30, Diezestraat 38-42
Postcode(s)1078 GJ
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Zeeger Gulden (Architect)
Melle Geldmaker (Architect)
Melle Geldmaker (Architect)
Datum1927 - 1932
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverN.V. Bouwmij Ergon VIII
Oorspronkelijke functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectBeschermd stads- of dorpsgezicht, Blok
AchtergrondDit blok op de hoek van het Scheldeplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt werd in 1927 ontworpen door Gulden en Geldmaker en gebouwd tussen 1928 en 1932. Opdrachtgever was N.V. Bouwmij Ergon VIII.
BeschrijvingVeel Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam zullen dit blok kennen, aangezien het schuin tegenover de RAI ligt en opvallend is gelegen aan het Scheldeplein. Grote kans dat je er met de auto of fiets langs rijdt. Voornamelijk zal het oog erop vallen door de hoekopbouw, die met zijn loodrecht geplaatste dakpannen en holle vorm helemaal aansluit bij de vormentaal van de Amsterdamse School. Als een uitkijkpunt steekt de opbouw boven de erkers op de eerste t/m vierde verdieping uit. Voor het overige gaat het om een doorsnee recht-toe-recht-aan blok zonder bijzondere kenmerken. Dit was al zo ten tijde van de bouw. Het is zelfs aan de saaie kant, zeker als je het vergelijkt met het hoekblok aan de overkant, van architect Franswa. De begane grond bestaat deels uit winkels en horeca.
Recente ontwikkelingenDe ten tijde van de bouw al redelijk eenvoudige kozijnen zijn in de loop van de tijd verder vereenvoudigd. De fors uitstekende dakgoot op de afgeschuinde hoek tussen vierde verdieping en balkon is later aangebracht naar analogie van de dakgoten links en rechts.
Bronnen
Michiel Kruidenier, Z.D.J.W. Gulden (1875-1960) M. Geldmaker (1874-1930) Specialisten in volkshuisvesting (Rotterdam, uitgeverij Bonas, 2003).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandHet blok kwam voorbij op Facebook en Instagram en toen vroeg ik mij af waarom het eigenlijk nog niet op Wendingen stond.
Gerelateerde objecten