Details
Name
Huizencomplex, Admiraal van Gentstraat, Utrecht
Number of images: 10
IntroductionEen bijzonder huizencomplex, gebouwd met stenen die over waren van 'De Inktpot'.
AddressAdmiraal van Ghentstraat 41-65, 10-16, Van Brakelstraat 9-23, M.H. Trompstraat 13-15
Postal code(s)3572 XK
PlaceUtrecht
CountryNederland
Creator Albert van Rood (Architect)
Albert Kool (Architect)
Albert Kool (Architect)
Production date1921 - 1922
Current conditionGerealiseerd
Current ownerMeerdere particuliere eigenaren
Original usageRijtjeshuizen
Current usageRijtjeshuizen
Object typeGemeentelijk monument, Blok
BackgroundBouwmaatschappij Trio in Utrecht wilde een reeks woningen bouwen voor de gegoede middenstand. Het ging om de zogeheten middenstandspremiebouw. Het resultaat, naar ontwerp van Albert Kool, was een reeks bouwblokken, elk met drie woonlagen. De blokken bevatten een souterrain, met verlaagde ingang, een verhoogde etage daarboven en tenslotte bovenop een derde woonlaag. Toegang werd verkregen via stevige gemetselde bakstenen trappartijen.
DescriptionDe toegangshekjes (vrijwel allemaal nog aanwezig en intact) hebben een typische Amsterdamse School-vorm. Boven de ingangen bevinden zich uitbouwen met daarop erkers die zijn gedekt met een zinken deklaag. Aan de andere zijde zijn balkons aangebracht, die rusten op uitstekende betonnen delen. De deuren hebben een zeshoekig raampje erboven met glas in lood. Bijzondere baksteenverbanden zijn te vinden in de paar zijgevels van de blokken. Sommige blokken zijn strak ingebouwd tussen de rest van de bebouwing.
Recent developmentsDe gemeente Utrecht heeft de panden wel bestempeld tot monument, maar verder is er weinig bemoeienis. Bewoners die de roetjes uit de ramen weg willen hebben, mogen gewoon hun gang gaan. Dat biedt een wisselend beeld van min of meer authentieke raampartijen en lelijke moderne platen glas.
Sources
Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).
Marloes Soer, Inventaris sociale woningbouw in Utrecht 1910-1940 (Stage MA Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg, Universiteit Utrecht, 2009).
Submitted by Richard Keijzer
Professional or personal relationFascinerend om te zien hoe aan weerszijden van de straat deze massieve blokken zijn neergezet. Bovendien gaat de bebouwing ook de hoek om de Van Brakelstraat in.
Related objects