Details
Name
Bakkerij 'Vooruit' (vm), A.W. de Landgraafstaat 49, Sliedrecht
Number of images: 18
IntroductionDit meesterwerk van architect Nieuwpoort werd zorgvuldig herbestemd.
AddressA.W. de Landgraafstraat 49
Postal code(s)3361 EA
PlaceSliedrecht
CountryNederland
Creator Aart Nieuwpoort (Architect)
Th.J.M. Kloosterhuis (Architect)
Th.J.M. Kloosterhuis (Architect)
Production date1925
Current conditionDeels of volledig gerenoveerd
Current ownerParticuliere eigenaar
Original usageBedrijfsgebouw
Current usageWoonhuis (vrijstaand)
Object typeGemeentelijk monument, Gebouw
BackgroundIn 1925 werd de Sliedrechtse architect Aart Nieuwpoort benaderd door de op 18 september van dat jaar opgerichte Coöperatieve Verbruiksvereeniging 'Vooruit', die een nieuwe fabriek wilde bouwen om op een centraal gelegen locatie in Sliedrecht brood te gaan bakken. De bakkerij had een paar winkels. De fabriek kwam te staan in de Uitbreiding West, midden tussen de huurwoningen, op een hoekkavel in de A.W. de Landgraafstraat. Op de zijkant van de toren kwam te staan: COOP VV VOORUIT. De bouwtekening is ondertekend door Nieuwpoort en zijn compagnon Kloosterhuis.
Inmiddels is het pand geclassificeerd als gemeentelijk monument.
Inmiddels is het pand geclassificeerd als gemeentelijk monument.
DescriptionKees Rouw karakteriseert de bakkerij als een belangrijk werk in het oeuvre van Nieuwpoort, "omdat voor het eerst zijn fascinatie voor de Amsterdamse en Nieuwe Haagse School overtuigend tot uiting komt, in het verzorgd gemodelleerd metselwerk en vooral het gebruik van het torentje als verticaal element. Nieuwpoort was zich bewust van de stedenbouwkundige impuls die dit torentje gaf aan de wat vlakke woonwijk. Om het driedimensionale asymmetrische concept en het industriële karakter van de fabriek te benadrukken, koos hij voor platte daken. De gevels – met een plint en een gevelbeëindiging van verticaal vermetselde blauwe klinkers – werden opgetrokken in gesinterd grijsrood metselwerk met forse rollagen daarin en met matzwarte gevelafdekkingen. Het tien meter hoge torentje ontleent zijn aantrekkelijkheid aan de compositie van de nuttige hijsbalk en de vlaggenstok met haaks daarop aan drie zijden een horizontale glasstrook, een ontwerp waar Nieuwpoort het nodige plezier aan moet hebben beleefd. De verticaliteit van het gebouw werd onderstreept door de zwartgeschilderde keramische decoraties op de duidelijke hoek en de belettering op de noordgevel van de toren." (Rouw, blz 40).
InteriorVolgens Rouw bekleedde Nieuwpoort de wanden met een lambrisering van roomwitte tegels met gekleurde horizontale strippen en gepleisterde wanden daarboven, in frisse waterverfkleuren.
Recent developmentsNadat de bakkerij was gesloten, heeft hier Elektrotechnisch bedrijf Verhoef gezeten, waarvan de hijsbalk aan de zijkant van het huis is overgebleven. Het pand is een aantal jaren geleden omgebouwd tot woonhuis.
Sources
Kees Rouw, Het architectonische talent van Aart Nieuwpoort 1899-1947 (Sliedrecht, 2009).
Submitted by Gert-Jan Lobbes
Professional or personal relationBij een eerste bezoek aan Sliedrecht was dit pand mij niet opgevallen. Het ligt dan ook een beetje achteraf.
Related objects