Details
Name
De Bongerd, Schoorl
Number of images: 12
IntroductionEen van de circa vijf huizen in Schoorl in Amsterdamse School-stijl ontworpen door de Schoorlse architect K.P. Zuurbier.
AddressSlotlaan 5
Postal code(s)1871 BC
PlaceSchoorl
CountryNederland
Creator K.P. Zuurbier (Architect)
Production date1925
Current conditionGerealiseerd
ClientF. Gouverne
Current ownerParticuliere eigenaar
Original usageWoonhuis (vrijstaand)
Current usageWoonhuis (vrijstaand)
Object typeGebouw
BackgroundOp 25 februari 1925 werd aanbesteed: “Het maken van een nieuwe weg in het uitbreidingsplan Het Oude Slot te Schoorl,” zoals de aanhef luidt van een besluit van Burgemeester en Wethouders van Schoorl. Bedoeld werd de Slotlaan, destijds in eigendom van W. Zaadnoordijk. Deze man wilde de weg op eigen kosten aanleggen om de grond te kunnen verkavelen. Op het laatste moment koos de gemeente echter voor de Groningse notaris F. Gouverne, die na aankoop de grond direct aan de gemeente verkocht. Restrictie was dat Gouverne twee landhuizen aan deze weg zou bouwen voor 1 juni 1925. Dat liet hij ook doen. Huis ‘De Bongerd’ aan Slotlaan 5 in Schoorl werd tegelijk gebouwd met Slotlaan 4. Allebei de woningen zijn gebouwd in Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van de lokale architect Zuurbier, maar zijn geheel verschillend van elkaar.
Als eerste bewoner is bekend de heer Van Deventer, directeur van de Schoorldamse steenfabriek. Vervolgens woonde hier P.J.G. Diderich. Op 8 oktober 1971 verkocht de familie Gouverne het pand aan Jan Bakker, die hier ook ging wonen. Tenslotte kochten op 15 juni 1981 mevrouw I. Bevort en H.C. Bogaard het pand.
Als eerste bewoner is bekend de heer Van Deventer, directeur van de Schoorldamse steenfabriek. Vervolgens woonde hier P.J.G. Diderich. Op 8 oktober 1971 verkocht de familie Gouverne het pand aan Jan Bakker, die hier ook ging wonen. Tenslotte kochten op 15 juni 1981 mevrouw I. Bevort en H.C. Bogaard het pand.
DescriptionSlotlaan 5 heeft een opvallende dakvorm: een gebogen, bijna uitbundige spitsboogvormige kap, waarbij het dak deels bijna verticaal is. De voor- en achtergevels lijken nog authentiek met de karaktervolle raam- en roedeverdelingen. De achtergevel is, met uitzondering van de tuindeuren, ook origineel. De tuin wordt van de weg gescheiden door een opvallende groen-witte houten tuinhek met langgerekte, zeshoekige uitsparingen in de balusters.
InteriorOp de begane grond zijn een toilet en de trap. Rechts van de hal was de woonkamer met schouw en achter de hal de eetkamer met hoekschoorsteen. Nu is dit samen een L-vormige woonkamer. De trapleuning heeft soortgelijke trappalen en balusters met langgerekte, zeshoekige uitsparingen als het tuinhek. Op de verdieping is de originele indeling met drie slaapkamers gewijzigd in twee slaapkamers met een badkamer.
Recent developmentsHet huis heeft in 2020 te koop gestaan.
Sources
L.F.M. Landzaat en W.S. Janssen, Schoorl in Architectuur (uitgeverij Pirola Schoorl, oktober 1984).
Links
Submitted by Paul Koopal
Professional or personal relationIn Schoorl staan een stuk of vijf bijzondere Amsterdamse School-huizen, bij mijn weten allemaal van de Schoorlse architect K.P. Zuurbier. Ik ga ze proberen te beschrijven, te beginnen met Slotlaan 5.
Related objects