Details
Name
Molièrelaan 208-210, Brussel
Number of images: 40
IntroductionBrussel? Of toch Amsterdam Zuid? Voor Wendingen ging de deur naar de hal open, zie de interieurfoto's.
AddressMolièrelaan 208-210
Postal code(s)1050
PlaceElsene
CountryBelgië
Creator Joe Ramaekers (Architect)
Production date1928 - 1930
Current conditionDeels of volledig gerenoveerd
Current ownerMeerdere particuliere eigenaren
Original usageEtagewoningen / appartementen
Current usageEtagewoningen / appartementen
Object typeRijksmonument, Gebouw
Monument numberBrussels Hoofdstedelijk Gewest, nummer 17114
BackgroundDe Molièrelaan/Avenue Molière is één van de mooiste lanen van Brussel. De laan is bijna twee kilometer lang en spreidt zich uit over de gemeentes Vorst, Elsene en Ukkel. De laan werd aangelegd in de beginjaren van de twintigste eeuw als onderdeel van een totaal nieuwe wijk. In de nieuwe wijk werden aan de Molièrelaan de meest prestigieuze woningen gebouwd, die soms het aanzien van kleine paleizen hebben. We zien een zeer brede waaier aan stijlen, van het eclecticisme tot de beaux arts-stijl; kenmerken van de art nouveau wisselen af met tendensen van het modernisme. Zo bouwde Henry van de Velde er een bijzonder huis van gele baksteen voor de juweliersfamilie Wolffers (Rue Alphonse Rénard 60). Liefhebbers van architectuur lopen niet voor niets graag door de prachtige wijk met licht glooiende straten.
DescriptionOp de hoek van de Molièrelaan en de Joseph Stallaertstraat ontwierp de Brusselse architect Joe Ramaekers een appartementengebouw van acht bouwlagen, dat één van de opvallendste gebouwen in de wijk is, aangezien de stijl nogal afwijkt van de overige panden. Het hart van de Amsterdamse School-liefhebber gaat sneller kloppen bij het zien van deze baksteenkolos van de vrij sombere 'violetkleurige belvédère-baksteen'. Prachtig is het lijnenspel dat ontstaat door de metselverbanden, de diepliggende voegen en de uitkragende delen. Alsof we ons ineens in Amsterdam-Zuid bevinden, bij het Nieuwe Huis of Huize Lydia. We herkennen meer van de Amsterdamse School: de gevels worden geritmeerd door brede erkers op twee traveeën; een veelhoekige hoektoren wordt bekroond met banden van lichtjes inspringende bakstenen; de vensters bestaan uit vier delen; hogere delen van de gevel wijken terug. De hoofdingang bevindt zich in een diepe portiek met bijzonder gemetseld plafond en bellenborden waarvan het rechter bord in imposante letters CONCIERGE vermeldt. Links en rechts in de gevel bevinden zich twee meer discrete toegangsdeuren, de eerste naar de conciërgewoning, de tweede naar een appartement.
InteriorDe gemeenschappelijke delen (hal, portalen, trappenhuis) komen tamelijk Nederlands over en doen denken aan panden als Huize Lydia of scholen van Cornelis Kruyswijk. Op de vloeren ligt granito en marmer, de deuren van de liftkooien zijn voorzien van bakstenen pilasters. Een ingebouwde bank is van groen keramiek. De wanden bestaan uit sets bakstenen op verschillende manieren gemetseld. Er is sprake van geometrische glas-in-loodramen en glazen verlichtingsarmaturen. In de appartementen bevinden zich deuren die met hun drie verticale stroken gematteerd glas doen denken aan de in Nederland alom tegenwoordige paneeldeuren.
Zie de foto's hier op Wendingen.
Een uitgebreide beschrijving van het interieur met foto's is te vinden in het boek Intérieurs bruxellois Modernisme & Art Déco.
Zie de foto's hier op Wendingen.
Een uitgebreide beschrijving van het interieur met foto's is te vinden in het boek Intérieurs bruxellois Modernisme & Art Déco.
Recent developmentsHet gebouw is mooi geconserveerd. Op oude foto's is te zien dat vroeger het houtwerk donker van kleur was. Cécile Dubois spreekt van donkergroen met een vergulde bies. Dit zal een bijzonder mooie combinatie met de baksteen zijn geweest. Dankzij subsidies van het Brussels Gewest en de wens van de mede-eigenaars werd de inkomhal volledig gerestaureerd volgens de originele tekeningen. Het gebouw is beschermd sinds maart 1995.
Sources
Cécile Dubois, Bruxelles Art Déco (Uitgeverij Racine, Brussel, 2014).
Louis-Philippe Breydel & Sandra Caltagirone, Intérieurs bruxellois. Modernisme & Art Déco (Alice Éditions, Brussel, 2004).
Bénédicte de Marmol, 'De Molièrelaan en de Berkendaalwijk'. In: Collectie Brussel Stad van Kunst en Geschiedenis, nr 33. (Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 2002).
Submitted by Gert-Jan Lobbes
Professional or personal relationDit gebouw in Brussel stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens in het echt te bekijken. In januari 2024 kreeg ik de gelegenheid binnen te kijken.
Related objects