Details
Naam
Pastorie Nederlands Hervormde Kerk (vm), Adorp
Aantal afbeeldingen: 6
IntroductieDe pastorie van Karst Zevenberg is een goed voorbeeld van de Groningse variant op de Amsterdamse School.
AdresTorenweg 8
Postcode(s)9774 PJ
PlaatsAdorp
LandNederland
Vervaardiger Karst Zevenberg (Architect)
Datum1929
Huidige staatDeels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke functiePastorie
Huidige functieVilla of geschakelde villawoning
Type objectGebouw
AchtergrondIn het najaar 1928 besloot de Kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Kerk te Adorp de oude pastorie af te breken en een nieuwe te laten bouwen op de oude plaats, het perceel (destijds) kadastraal bekend gemeente Adorp, sectie C, no. 948, gelegen te Adorp. Hiertoe wordt opdracht gegeven aan architect Karst Zevenberg te Bedum. Op woensdag 20 februari 1929 werd de bouw van een nieuwe pastorie door Zevenberg namens de heren Kerkvoogden publiek aanbesteed. Het timmer- en metselwerk werd gegund aan A. Baar en D. Van der Woude, aannemers te Roodeschool, voor 9830 gulden, het lood-, zink- en mastiekwerk aan loodgieter B. Bot uit Bedum, voor 524 gulden, en het glas-, verf- en behangwerk aan de schilder H. Rozema uit Adorp, voor 1625 gulden. Inclusief de afbraak van de oude pastorie en het meerwerk bedroegen de totale bouwkosten 14.272,71 gulden. Architect Zevenberg ontving 5% van deze som.
BeschrijvingDe woning is ontworpen in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. Kenmerkend zijn: gesinterde baksteen, ladderramen op de bovenverdieping, glas-in-lood-bovenramen, een erker in de oostgevel, het ontwerp van de voordeuren, en het kleurgebruik. Deze stijlkenmerken tekenen af tegen de soberheid, de symmetrie en de strakke lijnen in het ontwerp. Hoewel de ramen op de benedenverdieping hoger dan breed zijn en de kozijnen wit zijn, is het geometrische ontwerp en de kleurstelling van de glas-in-loodbovenramen onmiskenbaar expressionistisch van aard. Naast kleurloos glas zijn de kleuren groen, oranje, rood, geel, paars en blauw gebruikt. Deze kleuren komen terug op de buitendeuren, in de dakpannen, op de trapleuning, in de gesinterde baksteen, en op de binnenzijde van de kozijnen op de bovenverdieping; zo was althans de situatie rond 1980.
Bronnen
Bertus Fennema & Hidde Rinze Koornstra, Voor het voetlicht. Architect Karst Zevenberg (1893-1960). (NoordPRoof Producties, 2018).
Groninger Archieven, archieftoegang 200 Hervormde gemeente Adorp-Harssens, 1853 – 1969, no. 110, Verzoekschrift van kerkvoogden etc. (een blauwdruk van Zevenbergs ontwerp vormt één van de bijlagen bij dit verzoekschrift).
Nieuwsblad van het Noorden, verspreide advertenties en berichtgeving uit de jaren 1928 en 1929.
Ingezonden door Hidde Rinze Koornstra
Professionele of persoonlijke bandDit gebouw is mijn geboortehuis.
Gerelateerde objecten