Details
Naam
Gasthuiskerk, Bolsward
Aantal afbeeldingen: 23
IntroductieDe vormentaal van deze Bolswardse Gasthuiskerk is verwant aan de Amsterdamse School.
AdresGasthuissingel 33
Postcode(s)8701 BL
PlaatsBolsward
LandNederland
Vervaardiger J.H. van der Veen (Architect)
Ane Nauta (Architect)
Ane Nauta (Architect)
Datum1929
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverGereformeerde Kerk
Huidige eigenaarProtestantse Kerk Nederland
Oorspronkelijke functieKerk
Huidige functieKerk
Type objectGeen beschermde status, Gebouw
AchtergrondDeze (voormalige gereformeerde) kerk met bijbehorende pastorie (Nanne Reynstraat 1) aan de Gasthuissingel in Bolsward werd in 1929 gebouwd in zakelijk expressionistische architectuur naar ontwerp van J.H. van der Veen en Ane Nauta. Wat het aandeel van ieder van de architecten is, is vooralsnog onduidelijk. De kerk sluit in mijn ogen meer aan op de vormentaal van Van der Veen dan Nauta.
BeschrijvingDe kerk staat in een wijk met merendeels twintiger en dertiger jaren huizen. Het gaat om een kruiskerk opgetrokken in gele baksteen en voorzien van peervormige dakruiter op de kruising. De voorzijde bestaat uit een puntgevel met smalle en hoge verticale ramen. De zijkanten zijn uitgebouwd als een apsis en hebben grote glas in lood ramen. Het geheel wordt omgeven door een gemetselde muur waarop een zwart smeedijzeren hek met kleine rode bollen is aangebracht. Het gebouw als geheel is gematigd expressief van karakter en heeft verwantschap met de latere Amsterdamse School.
InterieurHet interieur is in 2017 grondig gemoderniseerd om de kerk voor meerdere soorten gebruik geschikt te maken. De oorspronkelijke kerkbanken zijn op de begane grond vervangen door stoelen, maar nog wel op de galerij te vinden. De entree via de vestibule leidt nu rechtstreeks naar het altaar. Voorheen was er in het midden geen pad, maar moesten deuren links en rechts in de vestibule gebruikt worden om in de kerkzaal te komen. De kerkzaal heeft in de hoeken verticale houten ornamenten, waarvan de vormentaal aansluit bij de Amsterdamse School. De oorspronkelijke decoratie van het gewelf is nog te zien in het centrum van het gewelf, vermoedelijk een luchtrooster. De ramen zijn voorzien van glas in lood in diverse pasteltinten. Op de verdieping is sprake van glas in lood met oranje accenten. Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma Fonteijn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam).
Recente ontwikkelingenZoals hierboven al aangegeven is de kerk na een grondige renovatie in september 2017 feestelijk heropend.
Bronnen
Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen. Jugendstil en Amsterdamse School in Friesland, 1900-1940 (Friese Pers/Noordboek, 2011).
Links
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandIk dank de Gasthuiskerk voor de enthousiaste ontvangst toen ik één dag voor de heropening langs de kerk liep en vroeg of ik binnen mocht kijken.
Gerelateerde objecten