Details
Naam
Westerkerk, Kampen
Aantal afbeeldingen: 17
IntroductieEen 'typische Plooij-kerk', al is deze soberder dan zijn andere ontwerpen.
AdresWilhelminalaan 97
Postcode(s)8262 DC
PlaatsKampen
LandNederland
Vervaardiger B.W. Plooij (Architect)
Datum1929 - 1930
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverGereformeerde Kerk
Huidige eigenaarGereformeerde kerk Kampen
Oorspronkelijke functieKerk
Huidige functieKerk
Type objectGemeentelijk monument, Gebouw
MonumentnummerGM0138
AchtergrondDe eerste steen van de Westerkerk te Kampen werd op 4 december 1929 gelegd. Op 1 oktober 1930 werd de kerk officieel in gebruik genomen. Het ontwerp is van B.W. Plooij (ook wel gespeld Plooy) uit Amersfoort. Plooij heeft een flink aantal gereformeerde kerken gebouwd, onder meer in Zeist en Rijssen. Zij lijken vaak op elkaar door het gebruik van puntgevels, paraboolvormige ramen en een toren niet midden voor de gevel maar in de oksel van hoofd- en dwarsschip. De kerk in Kampen lijkt erg veel op die in Voorthuizen (geopend in 1927).
De kerk staat in de hoofdas van de Oranjewijk en neemt zo een centrale plaats in de wijk in. De kosterswoning bevindt zich aan de noordwestzijde en hoort bij het totale ontwerp.
De kerk staat in de hoofdas van de Oranjewijk en neemt zo een centrale plaats in de wijk in. De kosterswoning bevindt zich aan de noordwestzijde en hoort bij het totale ontwerp.
BeschrijvingIn tegenstelling tot de hierboven genoemde paraboolvormige ramen heeft de kerk in Kampen in de gevels smalle hoge kozijnen voorzien van glas in lood. De dakvlakken zijn steil en hebben rode dakpannen. De hoge toren heeft drie geledingen, galmgaten en blauwe wijzerplaten. Rondboogvormige houten toegangsdeuren met fraaie smeedijzeren gehengen bevinden zich aan de basis van de toren en aan de rechterkant van de voorgevel.
InterieurHet interieur bestaat uit één grote ruimte. Op vier schoonmetselwerk kolommen staan bundels met spantbenen en hun -betimmeringen. Het glas in lood van Atelier Valstar heeft geen voorstellingen en is zuiver uit gekleurd glas op gebouwd. Boven in het midden van het gewelf bevindt zich een luchtkoker. Er is sprake van één balkon aan de zijde van de hoofdingang, dat schuin oploopt. Het orgel hangt hier tegenover, boven de kansel. Het oorspronkelijke orgel was afkomstig uit de voormalige Hagenpoortkerk en werd in 1941 gerestaureerd en voorzien van een nieuw front. Vervolgens is in 1977 een geheel nieuw orgel geïnstalleerd, wel met gebruik van ouder pijpwerk, echter van een ander orgel.
Recente ontwikkelingenAan de achterzijde staan een aanbouw uit de jaren 50 en een recente uitbreiding.
Links
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandNu we meerdere kerken van Plooij op de website hebben staan, kunnen zij onderling vergeleken worden.
Gerelateerde objecten