Details
Naam
Schuur bij Ewsum, Middelstum
Aantal afbeeldingen: 14
IntroductieStoere schuur in Amsterdamse Schoolstijl op het Groningse platteland.
AdresOosterburen 1
Postcode(s)9991 NB
PlaatsMiddelstum
LandNederland
Vervaardiger S.A. Veenstra (Architect)
Datum1932
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverParticuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functieAtelier / Werkplaats
Huidige functieAtelier / Werkplaats
Type objectRijksmonument, Gebouw
Monumentnummer515610
AchtergrondDe borg Ewsum bij Middelstum ligt markant in het open landschap. De borg is eeuwenlang in bezit geweest van de familie Van Ewsum. In de loop van de eeuwen groeide hij uit tot één van de fraaiste van de Ommelanden. Ooit heeft de borg 1899 ha land en zes boerderijen in bezit gehad. Nadat de meeste gebouwen waren vervallen of gesloopt, lag het borgterrein enkele decennia onbeheerd. In 1916 werd het terrein gekocht door Siemon Ludolf Vinhuizen. In 1932 laat hij door architect Sietze Albert Veenstra een grote boerenschuur in de stijl van de Amsterdamse School bouwen achter het oostelijke schathuis, dat nog uit de 17e eeuw dateert.
BeschrijvingHet gaat om een bakstenen gebouw met één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder rietgedekte wolfdaken met zakgoot. De wolfseinden zijn praktisch verticaal. Opvallend zijn onder meer (aan de noordgevel) de halfronde dakkapellen met rietdekking, langzaam tunnelvormig oplopend en tenslotte verdwijnend in het dakvlak, (aan de zuidgevel) de zeer lange dakkapel met tien gekoppelde vensters aan de zuidgevel, de langgerekte opbouw met ventilatiespleten op de daknok, de overhoekse vierkante dakruiter met ventilatiespleten en een windvaan. De westgevel heeft aan de noordzijde een dubbele inrijdeur met links ervan een ingemetselde bouwsteen "S.L.Vinhuizen * I.Dijksterhuis, 19 mei 1932"; de rest van de gevel is blind en verbonden met het schathuis. Ook de zuidgevel heeft een dubbele inrijdeur.
De schuur is een rijksmonument, van algemeen belang vanwege de ouderdom, de bijzondere architectuur, de relatief grote uniciteit, en de cultuurhistorische waarde.
De schuur is een rijksmonument, van algemeen belang vanwege de ouderdom, de bijzondere architectuur, de relatief grote uniciteit, en de cultuurhistorische waarde.
InterieurHet gebouw is nog steeds in gebruik als schuur en werkplaats.
Bronnen
Anja Reenders, Versteende welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).
Links
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandIk bekeek de schuur op een fietstocht langs dorpen en Amsterdamse School-kerken.
Gerelateerde objecten