Details
Naam
Lange Hezelstraat 22, Nijmegen
Aantal afbeeldingen: 15
IntroductieDit winkelpand met bovenwoningen is het eerste object uit Nijmegen. Het Monumentenregister van die stad vermeldt bij dit pand: 'Voor Nijmegen zeldzaam voorbeeld van bouwkunst in de smaak van de "Amsterdamse School".' Dat klink als een uitdaging om het tegendeel te bewijzen!
AdresLange Hezelstraat 22, Begijnenstraat 1
Postcode(s)6511 CK
PlaatsNijmegen
LandNederland
Vervaardiger P.J. van der Wagt (Architect)
Datum1923
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverTh.J.C. Krootjes
Oorspronkelijke functieWinkel met bovenwoning
Huidige functieWinkel met bovenwoning
Type objectGemeentelijk monument, Gebouw
AchtergrondIn het centrum van Nijmegen, in een stuk dat niet getroffen is door de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het een verrassing om dit pand tegen te komen. Gelegen op de hoek van de Hezelstraat en de Begijnenstraat, heeft het een onmiskenbare Amsterdamse School-uitstraling. Het gebouw kwam als vervanging van een ouder pand, waar in 1882 de vader van de toenmalige eigenaar, Th.J.C. Krootjes, een kledingwinkel was begonnen. Die voldeed niet meer aan de eisen, en dus werd aan P.J. van der Wagt ‘bouwkundige en aannemer alhier’, opdracht geven een nieuwe winkel met bovenwoningen te ontwerpen en bouwen.
BeschrijvingHet hoekpand heeft drie bouwlagen en een plat dak, waarbij de winkelingang zich in de afgeschuinde hoek bevindt. De plint is van natuursteen; de gevel hierboven heeft van baksteen verticaal gemetselde banden en aan de Begijnenstraat een uitstekende schoorsteen/siermetselpilaster. Glas in lood met geometrisch strakke vormen treffen we aan in de bovenramen en enkele kleine raampjes aan de Begijnenstraat.
Op de hoek bevindt zich een polygone erker boven de ingang, waarboven zich op de tweede verdieping een balkonnetje bevindt. Een sierlijke vlaggenmasthouder accentueert de hoek.
Op de hoek bevindt zich een polygone erker boven de ingang, waarboven zich op de tweede verdieping een balkonnetje bevindt. Een sierlijke vlaggenmasthouder accentueert de hoek.
Recente ontwikkelingenTegenwoordig zit in de winkel JC Kappers.
Bronnen
‘Magazijn Th. J. C. Krootjes’, in: Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 29 september 1923.
Ingezonden door Marcel Westhoff
Professionele of persoonlijke bandBuiten het centrum van Nijmegen verwachtte in wel objecten met AS-kenmerken tegen te komen; in het centrum dat tijdens WOII zwaar te lijden heeft gehad (en dus veel bebouwing van na '45 kent), was de verrassing groter.
Gerelateerde objecten