Details
Naam
President Steynstraat-Hofmeyrstraat, Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 5
IntroductieWoningbouwcomplex naar ontwerp van Joan van der Meij.
AdresPresident Steynstraat 5-19, Hofmeyrstraat 24
Postcode(s)1091 NB
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Joan van der Meij (Architect)
Datum1928
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverGemeentelijke Woningdienst
Huidige eigenaarYmere
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / winkels
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectGeen beschermde status, Blok
AchtergrondHet gaat om een vrij klein complex op de hoek van de President Steynstraat en de Hofmeyrstraat, dat aansluit op de poortachtige bebouwing van Cornelis Kruyswijk aan het President Steynplantsoen, een zeer klein groenstrookje direct aan de Wibautstraat waar ten tijde van de bouw nog de trein naar Utrecht reed. Aan de overkant van de straat stond tot 1992 een gespiegeld blok waarvan de plantsoenzijde ook van Kruyswijk was en de straatzijde van Van der Meij. Het pand was voorheen in bezit van Woningbedrijf Centrum-Oost, het huidige Ymere, Als ik het goed heb begrepen gaat de geschiedenis van Ymere terug tot de Gemeentelijke Woningdienst.
BeschrijvingHet gaat om een blok van bruinrode baksteen dat aansluit op gebouwen van Kruyswijk en Kromhout. De afgeschuinde hoek van het blok van Kruyswijk aan de kant van de Transvaalkade vindt hier zijn pendant op de hoek met de Hofmeyrstraat. De hoek is hier eveneens afgeschuind en heeft een groot trappenhuisraam dat zich over vier verdiepingen uitstrekt. Oorspronkelijk was dit de basis van een imposante toren! Ook deze toren werd gespiegeld aan de overzijde. Het enige opmerkelijke dat nu nog rest aan deze gevel zijn de slanke schoorstenen, die hun basis hebben in de terugwijkende zolderverdieping. Ze doen denken aan de schoorstenen die Piet Kramer bouwde op blokken aan de Hoofdweg. De gevels zijn verder strak en regelmatig met sterk horizontale lijnen van kozijnen.
Recente ontwikkelingenDe toren op de hoek is helaas afgebroken en het spiegelpand aan de overkant is zelfs verdwenen. De bovenste verdiepingen zien er mooi onderhouden uit maar de grotendeels witgeschilderde begane grond met dichtgespijkerde horeca maakt een armoedige indruk. Links en rechts van de hoek is goed te zien hoe belangrijk het is dat zelfs een klein detail als roedeverdeling in bovenramen wordt gehandhaafd. De ramen waar dat niet meer het geval is slaan de gevel dood.
Bronnen
G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
M. Kruidenier, Joan Melchior van der Meij, Architect (Rotterdam, 2014).
R. van Beekum, Cornelis Kruyswijk (Bussum, 2006).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandDit is een onopvallend gebouw waar je gemakkelijk voorbij fietst. Ooit moet het er prachtig uit gezien hebben met zijn imposante hoektoren. Bij het bekijken van de gebouwen van Kruyswijk nam ik het mee op de route en ontdekte ik de spectaculaire schoorstenen, die gelukkig niet zijn afgebroken.
Gerelateerde objecten