Details
Naam
Slachthuisbuurt, Schalkwijkerstraat en aangrenzende straten
Aantal afbeeldingen: 23
IntroductieEnkele niet-beschermde blokken dreigen gesloopt te worden in dit mooie, Engels geïnspireerd, buurtje in Haarlem.
AdresSchalkwijkerstraat 61-113, Graafschapstraat 1-17, Keizer Karelstraat 6-48, Slachthuisstraat 2
Postcode(s)2033
PlaatsHaarlem
LandNederland
Vervaardiger A.M.J. Sevenhuijsen (Architect)
Datum1922 - 1924
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverCoöperatie VOORUITGANG
Huidige eigenaarYmere
Oorspronkelijke functieRijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Huidige functieRijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Type objectGemeentelijk monument, Blok
AchtergrondDe woningen staan in de Slachthuisbuurt, genoemd naar het uit 1907 daterende openbare slachthuis (in 1985 gesloten). Het complex maakt deel uit van een door Dumont ontworpen uitbreidingsplan. Dumont was directeur van de dienst openbare werken in Haarlem. Behalve aan de Schalkwijkerstraat bouwde architect Sevenhuijsen ook woningen aan o.a. de Graafschapstraat en de Keizer Karelstraat.
BeschrijvingDe invloeden van de Amsterdamse School zijn het sterkst aan te wijzen in de metselverbanden. Ook de toepassing van potdekselwerk wijst daar op. De straatwand is op enkele plaatsen onderbroken door inhammen, die aan drie zijden bebouwd zijn. Deze zgn. 'closes' zijn ontleend aan de Engelse tuinsteden en zijn bedoeld om een afwisselend straatbeeld te creëren en een gevoel van saamhorigheid te bewerkstelligen.
Recente ontwikkelingenDe Slachthuisbuurt, zo'n 600 woningen groot, is onderworpen aan een grootscheepse renovatie en herstructurering, die zo'n tien jaar gaan duren. Zowel Sevenhuijsen als Dumont krijgen daarbij eigen straatnamen.Enkele niet-beschermde blokken dreigen ten prooi te gaan vallen aan de slopershamer. Het gaat hierbij om de Pepijnstraat (even), een deel van de Graafschapstraat, de Hofmeijerstraat, en de Paus Leostraat.
Bronnen
Wim de Wagt en Jos Fielmich, Architectuurgids Haarlem (Uitgeverij 010 2005).
Ingezonden door Rieks Witte
Professionele of persoonlijke bandIk vind het een aantrekkelijk wijkje, zeker nu er grootscheepse renovaties plaats vinden. Het is een schoolvoorbeeld van een typisch jaren-twintig uitbreidingsplan met een coöperatieve achtergrond.
Gerelateerde objecten