Details
Naam
Ventoseflat, Eindhoven
Aantal afbeeldingen: 9
IntroductieEen vroege transformatie van fabriek naar appartementen, door Van der Meij.
AdresMathildelaan 3
Postcode(s)5611 BD
PlaatsEindhoven
LandNederland
Vervaardiger Joan van der Meij (Architect)
Datum1927 - 1931
Huidige staatDeels of volledig gerestaureerd
OpdrachtgeverNV Amsterdamse Exploitatiemaatschappij Ventose
Huidige eigenaarWoningbedrijf Gemeente Eindhoven
Oorspronkelijke functieFabrieksgebouw / Productiegebouw
Huidige functieEtagewoningen / appartementen
Type objectGemeentelijk monument, Blok
AchtergrondHet gebouw was van origine een sigarenfabriek van Van Gardinge. Het dateert eigenlijk van 1875. Na sluiting van deze fabriek, in 1926, kwam het in handen van exploitatiemij. Ventose, die het in 1927 liet verbouwen tot een appartementencomplex. Even heeft het ook een vestiging van het Victoriahotel gehuisvest. Het is het enige werk van architect Van der Meij beneden de grote rivieren en het is een van de eerste Nederlandse voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed. In Eindhoven was het destijds het grootste appartementengebouw. Na slecht beheer kwam het in 2009 uiteindelijk in handen van het Woonbedrijf van de gemeente Eindhoven en werd tot volledige restauratie en herbestemming besloten (nadat ook sloop was overwogen). Deze restauratie was, met name waar het de gevelreconstructie betrof, buitengewoon gecompliceerd. De lavendelkleur van de kozijnen, van der Meij's keuze, werd na veel speurwerk achterhaald. Sinds 2013 is het complex weer een springlevend monument. Er is een diversiteit van woningtypen in ondergebracht, waaronder ruime maisonettes.
BeschrijvingHet blok lig in het Eindhovense centrum en is een directe buur van het PSV-stadion. Het is een uitzonderlijk langgerekt complex. In het midden valt de toren op, waar de boiler was geïnstalleerd. Opvallend zijn de kleurige kozijnen met ladderramen. Ook het veelkleurige gevelmetselwerk, met eigenzinnige metselverbanden is opmerkelijk.
Bronnen
Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij architect, Pionier van de Amsterdamse School (Rotterdam nai010, 2014).
Ingezonden door Rieks Witte
Professionele of persoonlijke bandIk vind het een bijzonder gebouw omdat het een uitzonderlijk vroeg (1927!!) voorbeeld is van hergebruik van industrieel erfgoed. Uitzonderlijk ook, omdat niemand minder dan Van der Meij hiermee belast werd. Dit alleen al zou m.i. een status als rijksmonument rechtvaardigen.
'Mooi' vind ik het gebouw niet echt, eerder merkwaardig. Maar een opmerkelijke verschijning in Eindhoven is het zeker.
'Mooi' vind ik het gebouw niet echt, eerder merkwaardig. Maar een opmerkelijke verschijning in Eindhoven is het zeker.
Gerelateerde objecten