Details
Naam
Watertoren, Laren (N-H)
Aantal afbeeldingen: 12
IntroductieWatertorens! Watertorens! Objecten die het beste hebben losgemaakt in Amsterdamse Schoolarchitecten.
AdresRijksweg West 27
Postcode(s)1251 CJ
PlaatsLaren
LandNederland
Vervaardiger Wouter Hamdorff (Architect)
Datum1931 - 1933
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverProvinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN)
Huidige eigenaarNog steeds het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland
Oorspronkelijke functieWatertoren
Huidige functieWatertoren
Type objectRijksmonument, Gebouw
Monumentnummer511249
AchtergrondHamdorff kreeg een moeilijke bouwopdracht. De architect moest een hoge toren maken, die niet mocht misstaan in het omringende landschap. Ook zou de toren toegankelijk moeten zijn voor mensen die van het uitzicht wilden genieten. Naast de technische ruimte bovenin de toren diende dus ook een publieksruimte aanwezig te zijn. Omdat er twee waterreservoirs in moesten passen met elk een inhoud van 500 kubieke meter, koos de architect voor een redelijk breed ontwerp. De hoogte (35,65 meter) viel daardoor minder op.
BeschrijvingDe watertoren staat aan de rand van de heide, met aan de voorkant autoweg A1. Het ontwerp is klassiek voor de Amsterdamse School: een betonnen skelet met een bekleding van baksteen. Hamdorff koos ervoor, om uitsluitend mondklinkers te gebruiken, bakstenen die in de volksmond vaak misbaksels worden genoemd. Deze stenen zijn misvormd, doordat ze aan de ingang, de 'mond' van de steenoven lagen, waardoor er zuurstof bij kon komen. Aan de achterzijde bevindt zich een ronde inham met daarin de toegangsdeur, met daarboven een hoge en smalle raampartij.
Ingezonden door Richard Keijzer
Professionele of persoonlijke bandIk ken het gebouw al 53 jaar, toen ons gezin in Bussum kwam wonen. Bij fietstochten over de hei was de toren een welkom richtpunt. Hij was van grote afstand te zien, zodat je ongeveer wist waar je was. Uiteindelijk kon je aan de waargenomen grootte van de toren bepalen hoe ver hij nog was en hoeveel tijd je nog moest fietsen. Bij mijn weten is dit een van de weinige gebouwen in Nederland die geheel met mondklinkers zijn gemetseld; andere architecten gebruiken ze ook wel maar dan spaarzaam.
Gerelateerde objecten