Details
Naam
M. van Coehoornsingel 13, Delfzijl
Aantal afbeeldingen: 12
IntroductieHet metselwerk maakt van de nok van dit huis in Delfzijl 'een kunstwerk van bakstenen'.
AdresM. van Coehoornsingel 13
Postcode(s)9934 GP
PlaatsDelfzijl
LandNederland
Vervaardiger A. van Dijk (Architect)
Datum1929
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverG. Niestern
Huidige eigenaarParticuliere eigenaar
Oorspronkelijke functieWoonhuis (vrijstaand)
Huidige functieWoonhuis (vrijstaand)
Type objectGeen beschermde status, Gebouw
AchtergrondVanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante, stijl. Het onderhavige huis werd in 1929 gebouwd naar ontwerp van A. van Dijk. Opdrachtgever was G. Niestern. De gebroeders Niestern waren eigenaar van een scheepswerf in Delfzijl (NV Scheepsbouw Maatschappij Farmsum), vermoedelijk was G. Niestern één van hen. De bouwsom bedroeg 6500 gulden. Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema Delfzijl Oud West.
BeschrijvingDe mooiste en voornaamste huizen in de wijk Oud-West werden gebouwd langs de Menno van Coehoornsingel en het Damsterdiep (Rijksweg). Vooral de huizen langs de singel liggen buitengewoon mooi, met uitzicht op het water van de voormalige vestinggracht. Het huis op nummer 13 valt op door het gebruik van roodoranje baksteen, de versiering van contrasterende baksteen in de nok en langs de dakrand, het ronde metselwerk onder halfronde dakgoten, evenals het bijzondere spitsboogvormige kozijn dat toegang biedt tot het balkon aan de voorzijde. Het balkon met de eronder gelegen raampartij zijn op bijzondere manier vormgegeven: het is rechts breder dan links en steekt dus schuin vanaf de gevel. De gevel aan de linker zijkant is gedeeltelijk gepotdekseld met witgelakt hout en wordt doorsneden door een schoorsteen van gesinterde baksteen. De schoorsteen is verhoogd of de top is opnieuw gemetseld, helaas met gebruik van een afwijkende steen.
InterieurEr is glas in lood met geometrische vormen aanwezig in meerdere kozijnen, onder meer bij het balkon aan de voorzijde. In het boek van Norma van der Horst zijn foto's van het glas in lood te vinden.
Bronnen
Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & partners, Groningen, 2017).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandVooral het mooie metselwerk in de nok valt op bij deze stijlvolle woning.
Gerelateerde objecten