Details
Naam
Paramariboplein-Paramaribostraat, Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 13
IntroductieNiet alleen socialisten lieten mooie woningbouw verrijzen in de stijl van de Amsterdamse School: dit blok is van de katholieke woningbouwvereniging Dr. Schaepman.
AdresParamariboplein 54-60, Paramaribostraat 18-38, Bonairestraat 1
Postcode(s)1058 AT
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Lau Peters (Architect)
Datum1927 - 1928
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
Huidige eigenaarEigen Haard
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / winkels
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectGeen beschermde status, Blok
AchtergrondIn 1927 werd een klein blok in tamelijk traditionele stijl op de hoek van de Arubastraat en de Paramaribostraat gebouwd. Ontwerper was architect Lau Peters. Ongeveer tegelijkertijd kwam aan de overkant een veel omvangrijker blok tot stand. Het blok werd gebouwd in opdracht van de in 1907 opgerichte Rooms-katholieke Bouwvereniging Dr. Schaepman. Peters bouwde regelmatig voor katholieke opdrachtgevers. Schaepman fuseerde in 1996 met woningstichting Eigen Haard.
BeschrijvingHet meest prominent aan dit blok in verstrakte Amsterdamse School-stijl, is de gevel aan het Paramariboplein. Deze is concaaf (hol), heeft vier woonlagen onder een met oranje pannen gedekte zolderverdieping en bevat twee Haagse portieken voorzien van portiekroosters. De portieken geven toegang tot zowel de woningen op de begane grond als op de verdieping. Kenmerkend zijn de halfronde uitbouwen aan de beide zijstraten, waarin bedrijfsruimten zijn ondergebracht. Het dak van de uitbouw dient tegelijk als balkon, dat doorloopt in de zijstraten. Het deel van het blok in de Bonairestraat bevat slechts de drie zijramen van de woningen aan het plein. Het corresponderende deel (ook met balkon op de eerste verdieping) in de Paramaribostraat is dubbel zo lang en bevat tevens woningen in de straat. Vandaar dat hier tevens een portiek is aangebracht. Boven de portiek bevindt zich een torenachtige opbouw die tot en met de zolder doorloopt. De torenachtige opbouw vormt de entree van de Paramaribostraat. Tegen de toren aan bevinden zich tien betonnen horizontale platen als ornamenten. Hoewel het blok hier ten einde lijkt te komen, ontwierp Peters ook de huisnummers tot en met 38, waar zij aansluiten op een blok van Kramer. De gevels in de Paramaribostraat zijn min of meer gelijk aan die aan het plein, maar hebben voordeuren aan de straat, evenals (twee) Haagse portieken. Bovendien zijn zij lager: zij bestaan uit drie woonlagen onder een zolder. Ook de woningen van Kramer hebben drie woonlagen onder een zolder, hoewel de aansluiting tussen beide complexen niet heel fraai is geworden. De gevel van Peters is namelijk net een dakgoot lager.
InterieurOver het interieur heb ik geen informatie gevonden.
Recente ontwikkelingenDe nummers Paramaribostraat 18-36 worden vermeld in het Monumenten Inventarisatie Project. De nummers aan het Paramariboplein worden opmerkelijk genoeg niet genoemd in het MIP. Het blok is ingedeeld in waarderingscategorie 2. Ter vergelijking: het tegenoverliggende blok van Peters behoort tot categorie 3. Het aanpalende blok van Kramer behoort tot categorie 1.
Bronnen
Waarderingskaart architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Gemeente Amsterdam.
Atlas Gordel 20-40
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandEen mooi blok van Peters, opvallend door de holle gevel aan het plein en de accenten aan het begin van de Paramaribostraat.
Gerelateerde objecten