Details
Naam
Blok Beethovenstraat-Apollolaan, Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 18
Introductie"Langer dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. Op het eerste gezicht is het een weinig opvallend, recht-toe-recht-aan blok, maar het blijkt om een interessante verzameling van volumes te gaan."
AdresApollolaan 85-99, Beethovenstraat 2-20, Breughelstraat 1-9, Jan van Eijckstraat 2-8
Postcode(s)1077 AN
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Lau Peters (Architect)
Datum1926 - 1928
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverParticuliere opdrachtgever
Huidige eigenaarMeerdere particuliere eigenaren
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / winkels
Huidige functieGemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Type objectBlok
AchtergrondAfgaande op de Atlas Gordel 20-40 is dit blok in vier delen tot stand gekomen. Het oudste deel, hoek Beethovenstraat-Jan van Eijckstraat stamt uit 1926. Dat staat ook op de gevel, onder de dakrand. De hoek Beethovenstraat-Apollolaan dateert van 1927. Dat geldt ook voor het deel Apollolaan-Breughelstraat, maar de hoek Breughelstraat-Jan van Eijckstraat is als laatste gebouwd, in 1928. Op een historische foto in Bouwbedrijf (hierboven opgenomen) is het blok nog niet helemaal af: de hoek Beethovenstraat-Jan van Eijckstraat ontbreekt nog. Peters kreeg ook opdracht om een deel van het naastgelegen blok Apollolaan-Breughelstraat te ontwerpen.
BeschrijvingLanger dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. Op het eerste gezicht is het een weinig opvallend, recht-toe-recht-aan blok. Nauwelijks het opmerken waard, ondanks zijn prominente ligging aan de ingang van de Beethovenstraat. Bij nadere beschouwing blijkt het om een interessante verzameling van volumes te gaan. Er is sprake van zowel volumes en geveldelen die met hun rondingen aansluiten op de organische Amsterdamse School als van rechte geveldelen die aansluiten op de verstrakte of late Amsterdamse School. Deze volumes grijpen op diverse plaatsen in elkaar, met name bij de overgang van de Beethovenstraat naar de Apollolaan en de Jan van Eijckstraat. In de Jan van Eijckstraat is bovendien weer sprake van erkers als harmonica-achtige uitbouwen, die we elders aan de gevel niet zien. Opmerkelijk zijn verder de voordeuren aan de Apollolaan, stoere deuren met een organisch motief aan de bovenkant.
InterieurOver de interieurs is mij niets bekend.
Recente ontwikkelingenHet blok is vrij goed onderhouden. Opvallend is wel dat de dakrand op sommige plaatsen nog oorspronkelijk is en met dakpannen bedekt (mogelijk wel gerenoveerd) terwijl op andere plaatsen sprake is van een platte strip. Bovendien zijn geveldelen verschillend van kleur door het wel of niet schoonmaken van de steen, of het op verschillende tijdstippen schoonmaken van de steen. Op sommige plaatsen hebben de ramen nog de oorspronkelijke roedeverdeling, op andere plaatsen is deze verwijderd.
Bronnen
Bouwbedrijf 6 december 1929.
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandZoals ik al schrijf: langer dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. De details waren mij tot nu toe ontgaan.
Gerelateerde objecten