Taal wijzigen
Sidebar content Main content

Eenvoudig zoeken

Klik met de linker muisknop op de knop Eenvoudig zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken via één invoervak te kunnen zoeken.
1. Standaard kunt u hier zoeken in alle beschikbare gegevensverzamelingen: Objecten of Personen.
2. Typ het woord of de naam waarop u wilt zoeken in het invoervak Zoek. U mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of meerdere woorden tegelijk (in het laatste geval moeten alle woorden voorkomen in een resultaat). U scheidt twee woorden door een spatie.
3. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.

Uitgebreid zoeken

Als u graag op meer dan één woord of naam tegelijk zoekt, en per zoekwoord ook wilt kunnen aangeven waar het moet voorkomen (in welke velden), bijvoorbeeld in de titel van een museumobject, in de naam van een materiaal, of in een auteursnaam, dan is Uitgebreid zoeken voor u waarschijnlijk meer geschikt dan Eenvoudig zoeken.
Klik met de linker muisknop op de knop Uitgebreid zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken op meerdere woorden in specifieke velden te kunnen zoeken.
1. Klik op de keuzelijst Zoek in om die te openen. Kies hier de database (gegevensverzameling) of een dataset daarvan (subset van een database) om in te zoeken.
2. Welke invoervakken (velden) zichtbaar zijn, is afhankelijk van de database of dataset die u in stap 1 uitkoos. Typ het woord of de naam waarop u wilt zoeken in het betreffende invoervak. U mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of velden leeg laten; zolang er ten minste één waarde ingevuld is, kunt u de zoekopdracht starten. Merk op dat een zoekwoord alleen in het betreffende veld in de database wordt gezocht: als u dus bijvoorbeeld “fiets” opgeeft als Objectnaam in de Objecten, dan zoekt de Axiell Internet Server niet in de titel van objecten, of in de vervaardigersnaam, etc. (Via Eenvoudig zoeken kunt u wel in meerdere velden tegelijk zoeken op één woord.)
Achter sommige invoervakken staat bovendien een Lijst -knop . In plaats van zomaar een woord of naam te typen, kunt u via zo’n knop opzoeken welke woorden er in het betreffende veld in de database allemaal voorkomen. Dit is handig als u de spelling niet zeker weet, of als u gewoon alfabetisch wilt zoeken. Ook zoekt u zo niet voor niets. In Objecten bijvoorbeeld, ziet u achter de invoervakken Vervaardiger en Onderwerp een Lijst-knop staan. Klik bijvoorbeeld op die knop achter Vervaardiger en er opent een lijst met alle vervaardigers die in de database voorkomen. Klik onder die lijst op het pictogram <<, <, > of >> om door de lijst te bladeren. U kunt ook een paginanummer invoeren (als de lijst uit meerdere pagina's bestaat) en op Ga naar klikken om naar die pagina te springen. Als u auteurs met een “W” zoekt, dan kunt u die letter alvast in het invoervak Vervaardiger typen en pas dan op de Lijst -knop klikken, om de lijst direct bij de letter “W” te openen. Als u nu één van de namen naar het vak Vervaardiger wilt kopiëren, klik dan gewoon op die naam.
In velden waar geen Lijst-knop achter staat, kunt u meerdere woorden invullen, gescheiden door spaties (dan moeten alle woorden voorkomen in een resultaat).
3. Achter de opties Sorteerveld en Sorteervolgorde kunt u kiezen of u het zoekresultaat straks (oplopend of aflopend) gesorteerd wilt zien of niet, en zo ja, op welk veld. Dit is vooral handig als uw zoekopdracht veel resultaten genereert. Markeer gewoon het betreffende Sorteerveld/Sorteervolgorde -keuzerondje door erop te klikken.
4. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.
Met de Wis-knop kunt u de invoervakken hier leeg maken, voor een nieuwe zoekopdracht.
AIS gebruikt functionele cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Deze AIS maakt ook gebruik van analytische cookies.